Thursday, November 3, 2011

Jalan-jalan cari makan atas bukit: Cameron Highland

Sekitar Tanah Rata dan Brinchang......
Ini adalah gerai2 yg terletak kt Tanah Rata (Berhadapan Starbucks & KFC);

Rasanya nasi lemak klau dah bungkus dengan daun pisang mmg akan sedap sebab aroma die lain wp0n sambal rasa biasa2 aje...
Saya panggil ni Apom,taktau lah biasanya org panggil ape...tp yg ni mmg sedap sbb kt bahagian garing2 tu die mcm sgt layan aroma die,bau cam gula yg terhangus gitu!haruslah sy suke kan...
Teh tarik mmg sgt2 terbaikkkkkkkk


Saya rasa pasar malam Tanah rata ni menarik...makanan2 die mcm lain skit yg kte ada kt sini tp sy tak ambik gambo la plak kaaaannn,dushhhhhhh. Yang kt atas tu adalah bermcm2 bende celup tepung...mcm2 uolsss,sotong,udang,cendawan yg bermcm jenis, brocolli, and ada satu sayur ni...die mcm kacang panjang tp die pendek2,sgt sedap!!dan bukan satu gerai yg jual tempura2 ni bykkkkk....wp0n byk jugak yg Chinese punye.kte kt KL mana ada pasar malam jual tempura2 gini kan?tp mmg sinful laaa kan.....

Pastu kitorang gi makan steamboat.












Pada saya steamboat ni ok2 aje.Sos tu bleh ubahsuai lagi tu,begitu jugak dgn sup tom yam dan ayam. Sedikit kurang terasa pada saya tp semua bahan2 adalah fresh!Kt restoran ni die kira ikut kpale, satu kepala RM23 tp klau pegi sepuluh org gitu, diaorang akan cadangkan ambil utk 7/8 org aje.Tp yg dua org tak dapat udang ler sbb udang mmg die btol2 kire sorang sekor je kakakaakaka...Menurut org kedai tu jgk ini merupakan satu-satunye restoran steamboat yg dijamin halal,katanyeeee....

Sekarang beralih ke.......bende yg plg by kt atas tu.mana2 pegi p0n mesti nampak,tak kire dalam apa jua bentuk dan keadaan;gula2,jeruk,jam,teh,bantal,kasut,baju,atas lidi,atas kedai,bawah kedai,dam mcm2 lg lahhhhh...
Tp hanya yg boleh kunyah je sy berminat.....



Kt kedai ni ada mcm2 pemanis mulut berasaskan strawberry tp sy hanya mencuba strawberry strudel. Sy sedikit hampa sbb sy mengharapkan rasa pastry die sama dgn apple strudel yg kt section 9 Shah Alam dulu tuh sedihhh la kedai tu dah xde!. Pada saya pastry die kering sgt dan dessert ni mmg sesuai utk org diabetes.Mmg tak manis langsung,harapkan titisan madu kt pinggan tu je tambah plak strawberry tu masam kan...pastry kering+krim+strawberry+beberapa titis madu utk hiasan=cantik tp bab rasa mengecewakan!Harga Sepotong RM7.90

Kemudian kte ke kebun Strawberry pulak ye......

Pada saya,strawberry lebih sedap dimakan begini berbanding cicah coklat. Ini kerana chocolate yg digunakan kt sini rata2 yg tak berape lemak rasa murah. Ini adalah strawberry yg dihidangkan dengan whipped cream,madu dan ditabur dengan icing sugar.Yummmmy!!!Harganya adalah RM7@8,sy tak pasati...

Ni nama die Encik Chocolate Strawberry (RM8/9).Yg ni sama mcm atas tu tp ada tambahan chocolate. Saya rasa yg atas tu menang jugak Encik chocolate telah menenggelamkan rasa whipped cream+madu...
Ni pula adalah set Scone (RM15). Rasanya saya bukanlah peminat tegar scone. Terlalu kering dan peroi jd saya kurengggg minat.
Yang ni saya sangat sukeeeeee.Strawberry waffle (RM8).Lembutttt dan panasssss je.makan dengan butter & cream yg dicuri dr tray scone tu pastu tambah chocolate and strawberry,mmg membuatkn anda rasa ahhhhhhhhhhhmmmmmmmm (rasa sedap ler tu maknanyeeee).

Ini nama die Puan Strawberry cake. Ia adalah Cik butter cake yg ada sedikit strawberry kt dalamnye dan dihidangkan dengan hirisan strawberry (RM4/5).

Sekian dulu episod jalan-jalan gemukkan diri kali ni,kte jumpe di lain hari,lain lokasi, lain makanan dan bentuk badan!
skang sambung pecahkan kpale dengan En Metabolomics plak...

p/s:post ini dibuat di kala berpuasa,di tengah2 pening kpale tgk data dan memaksa otak menulis.jd sebarang ayat2/ejaan2 mcm org gila sila abaikan buat-buat paham. Sekian harap maklum..

2 comments:

  1. gelas kt kedai steamboat tu kelakar in a comel kinda way hehe

    ReplyDelete
  2. Haah mcm posing ala sexy la konon...

    ReplyDelete